11.05.2015

Torcik tiramisu


W minioną niedzielę gościł na naszym stole torcik tiramisu. Bardzo prosty w przygotowaniu. Ale w prostocie jest moc :) Delikatny biszkopt kawowy do tego bita śmietana i likier amaretto. Aby dodać troszkę więcej smaków można podać torcik z owocami a że zbliża się wielkimi krokami sezon truskawkowy uważam że będzie to pyszny dodatek do tego klasycznego smaku. 





Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczanej
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 110 g drobnego cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier następnie żółtka. Do masy dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w tortownicy. Zimny oddzielamy od brzegów ostrym nożykiem.

Składniki na nasączenie:
  • 50 ml amaretto
  • 50 ml mocnej kawy
Amaretto mieszamy z kawą.

Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy amaretto.

Dodatkowo:
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Zimny biszkopt dzielimy na dwa równe blaty. Spodni blat nasączamy połową płynu. Wykładamy 3/4 masy na nią ścieramy połowę czekolady. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu który nasączamy resztą płynu. Na wierzch wykładamy resztę kremu i ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly