19.05.2015

Sernik "Zebra"


Pięknie prezentujący się sernik i do tego jaki dobry :) z kremem czekoladowo-orzechowym. 





Składniki na spód:

  • 170 g ciasteczek np. digestive
  • 40 g miękkiego masła
  • 40 g prażonych orzechów laskowych (bez skórki)
Piekarnik rozgrzewamy do 140 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Mielimy. Masę ciasteczkową przesypujemy do tortownicy. Wyrównujemy i dociskamy.

Składniki na masę serową:
  • 550 g białego sera
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
  • 2 łyżki kakao
Ser, śmietanę kremówkę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i wanilię umieszczamy w malakserze. Mielimy na jednolitą masę. Masę serową dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Większą część przekładamy do miski. Mniejszą pozostawiamy w malakserze dodajemy krem czekoladowy i kakao. Miksujemy.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki z każdej masy. Na końcu lekko wstrząsamy foremką aby ciasto się równo rozlało.Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym.. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty. 

Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić minimum 2 -3 godziny a najlepiej całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly