05.05.2015

Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową


Dzisiaj chcę za proponować torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowa. Biszkopt niezawodny do tego bita śmietana i pyszna frużelina wiśniowa.








Składniki:

  • 85 g mąki pszennej
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 90 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę pszenną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier, dodajemy żółtka. Dodajemy przesianą mąkę, wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 35-40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

Składniki na frużelinę wiśniową:
  • 6 g żelatyny w proszku
  • 250 g wiśni (mogą być mrożone)
  • cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. Wiśnie umieszczamy w garnku dodajemy cukier. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody.
Owoce doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczoną mąkę, zagotowujemy.
Garnek ściągamy z palnika dodajemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od ścianek formy. Przecinamy na 3 równe blaty ciasta.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu na wierzch wykładamy połowę frużeliny. Następny blat ciasta, krem, frużelina, ostatni blat ciasta który oprószamy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly