29.05.2015

Ciasto z truskawkami i rabarbarem


Pyszne sezonowe ciasto z truskawkami i rabarbarem. Do tego ciasta można użyć wszystkich owoców np jabłek, gruszek, borówek, malin, śliw :) Najlepszą rekomendacją niech będzie że mąż zapakował sobie kawałek do pracy zamiast śniadania :)







Składniki na kruszonkę:
  • 25 g masła
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy. 

Składniki na ciasto:
  • 460 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 220 g drobnego cukru
  • 250 ml oleju
  • 125 ml mleka
Dodatkowo:
  • 400 g truskawek, przekrojonych na pół
  • 300 g rabarbaru, pokrojonego na 1/2 cm kawałki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o bokach 22 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy partiami połowę cukru. Miksujemy aż masa będzie szklista.
Żółtka ucieramy z drugą połową cukru na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając wlewamy powoli mleko a następnie olej. Wsypujemy mąkę. Mieszamy (masa będzie bardzo gęsta). Następnie dodajemy pianę. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy masę do formy, posypujemy truskawkami, rabarbarem. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45-50 minut do tzw suchego patyczka.




2 komentarze:

Printfriendly