30.05.2015

Lambada

Wiem że jest już sobota ale mam propozycje na ciasto weekendowe. Delikatne, orzeźwiające, po prostu pyszne. Delikatny biszkopt, nieziemska masa pomarańczowa a wieńczy to rozpływająca się w ustach pianka.



Składniki na biszkopt:
  • 90 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka, odseparowane białka od żółtek
  • 210 g cukru
  • 60 ml (4 łyżki) soku z pomarańczy
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno blaszki o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Wyrównujemy pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie. Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od brzegów formy. 

Składniki na masę pomarańczową:
  • 1 litr soku z pomarańczy
  • 110 g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Odlewamy pół szklanki soku resztę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Do odlanego soku dodajemy budyń i mieszamy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Gorący budyń przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na piankę śmietankową:
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • starta czekolada
Mleko podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę. Rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy mleko z żelatyna. Masę wykładamy na masę pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wierzch posypujemy startą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly