26.05.2015

Pleśniak


To ciasto miałam już upiec od dłuższego czasu. I dopiero dzisiaj udało mi się tego dokonać :) Tylko nie pomyślcie że jest bardzo trudne w wykonaniu. Nic w tym stylu, jest łatwe, nie skomplikowane a co najważniejsze jest pyszne. Tutaj warto dodać że jest bardzo uniwersalne możecie dodać do niego prażonych orzechów, sezonowych owoców np. jabłek, truskawek itd itd :)














Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 4 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • słoiczek powideł śliwkowych

Wszystkie składniki na ciasto zgniatamy. Dzielimy na 3 równe części. Dwie owijamy folią spożywczą i umieszczamy na godzinę w zamrażarce.
Do trzeciej dodajemy kakao. Zagniatamy. Również owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce.
Blaszkę o bokach 24 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Po godzinie pierwszą część białego ciasta ścieramy na dno blaszki na tarce o dużych oczkach. Lekko przygniatamy. Na ciasto wykładamy powidło śliwkowe. Na powidła ścieramy ciasto kakaowe.
W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gęsta ciągle ubijając dodajemy partiami cukier. 
Bezę wykładamy na starte kakaowe ciasto. Ostatnią białą część ciasta ścieramy na bezę.
Ciasto pieczemy 40-50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly