13.05.2015

Marlenka

Ciasto Marlenka jest bardzo podobne do mojego ulubionego ciasta Stefaniki. Uwielbiam to ciasto kruche z dodatkiem miodu a tutaj dodatkowo przełożone masą budyniową z dodatkiem kajmaku. Ciesze się że każdy blat ciasta posmarowałam kwaskowym dżemem i ciasto zyskało wyrazistszy smak. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień gdy blaty ciasta zmiękną.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 600 g mąki pszennej
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem w garnuszku na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż masa będzie koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia odstawiamy na 10 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Sodę zalewamy octem. Do rozpuszczonego masła dodajemy sodę i energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę mieszamy drewnianą łyżką a gdy będzie już gęsta przekładamy masę na blat kuchenny i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o bokach 20 x 30 cm i pieczemy (osobno) około 5-7 minut.
Studzimy. Zimne układamy jeden na drugim i ostrym nożem (do chleba) równamy. Skrawki ciasta pozostawiamy do ozdobienia wierzchu

Składniki na masę:
  • budyń w proszku śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • masło 
  • 400 g puszka kajmaku
Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odkładamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce budyń a następnie kajmak. Na końcu dodajemy łyżkę alkoholu (można pominąć).

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy lub wiśniowy
Wykonanie:
Blat ciasta smarujemy dżemem a następnie kremem. Układamy następny blat ciasta smarujemy go dżemem  i kremem. Z pozostałymi blatami ciast postępujemy tak samo. Ostatni blat ciasta smarujemy kremem i wierzch posypujemy okruszkami ciasta.




5 komentarzy:

  1. a czym się różni od stefanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ilością warstw ciasta ;) również etapem przygotowania ciasta. Ale najważniejszą różnicą jest masa. Ja osobiście Stefankę przekładam masą z kaszy manny a tutaj mamy masę budyniową z kajmakiem.

      Usuń
  2. Po pierwsze Marlenka z dzemem Marlenka juz nie jest, a po drugie jak sie bierze przepis z innego bloga, to nalezaloby umiescic o tym informacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przykro zrobiło mi się po przeczytaniu tego komentarza ponieważ w sieci jak widać jest wiele zawiści i nienawiści. Początkowo miałam go nie publikować ale postanowiłam sprostować. Tak przepis pochodzi z internetu ale jest z moimi małymi zmianami a po za tym szukając danego przepisu sprawdzam go zawsze z kilku źródeł. Co do tego przepisu jest on na kilku blogach i nie tylko na które zaglądałam. I nie rozumie jak ktoś przypisuje sobie przepis że jest jego własnością. Szkoda że dana osoba nie miała odwagi się podpisać. Co do dżemu to użyłam go w wielu przepisach. A użyłam go tutaj ponieważ po spróbowaniu masa wydała mi się troszkę mdła.I gdyby wszyscy trzymali się zawsze przepisów nie powstałoby wiele pysznych ciast i deserów. I bardzo lubię w swoich wypiekach przełamywać smaki. Jeśli anonimowa osoba poczuła się urażona że zaglądałam na jego bloga (nie mam pojęcia który to ) w poszukiwaniu inspiracji proszę o wiadomość a obiecuje że już więcej tam nie zaglądnę.

      Usuń
  3. Witam, własnie wczoraj zrobiłam to ciasto z dodatkiem dżemu porzeczkowego i powiem, że z tym dżemem jest o wiele lepsze i smaczniejsze. Dziękuje za ten przepis, tylko jest małe ale, bursztynowe robi się dopiero po tym, jak wlejesz sodę z octem,a nie przed. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly