12.05.2015

Murzynek z amaretto


Często piekę murzynka z różnymi kombinacjami dzisiaj z amaretto i białą czekoladą. Ciasto niezawodne, prostszego już chyba nie ma :) wystarczy połączyć składniki, upiec i można delektować się świeżym pachnącym ciastem.
Jeśli nie chcecie używać alkoholu jak najbardziej można zastąpić go mlekiem i tak będzie pyszne.





Składniki:
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml amaretto
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 40 g kakao
  • 100 g chocolate chips lub pokrojoną w kostkę białą czekoladę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Prostokątną formę o bokach 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

Wszystkie składniki miksujemy lub mieszamy na jednolitą masę. Masę przekładamy do formy wyrównujemy. Wierzch posypujemy kawałkami białej czekolady. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly