Tort kawowy
Dzisiaj zapraszam na tort kawowy. Taki przepis z dawnych lat. Zwykły biszkopt przełożony masą z ubitych w kąpieli wodnej jajek i masła.
Tak jak dawniej za mojej młodości :) Torcik powstał na moje 31 urodziny.
Zapraszam i polecam.
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
Dno tortownicy o 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki niczym nie smarujemy.
Mąkę przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i delikatnie mieszamy za każdym razem.
Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy w formie, następnie brzegi delikatnie oddzielamy nożem. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę:
- około 60 ml bardzo mocnej kawy
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 300 g miękkiego masła
- 1/4- 1/2 łyżeczki kawy (zmielonych ziaren)
Masło ucieramy na jasną puszystą masę następnie ciągle miksując dodajemy porcjami masę jajeczną. Na końcu dodajemy kawę i zmielone ziarna kawy.
Dodatkowo:
- poncz
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
- 5-6 rozkruszonych bez
Pierwszy blat kładziemy na paterze. Ponczujemy i smarujemy 2 łyżkami dżemu. Wierzch smarujemy masą którą posypujemy połową pokruszonych bez.Następnie kładziemy drugi blat. Ponownie ponczujemy, smarujemy dżemem i masą, posypujemy resztą rozkruszonych bez. Przykładamy 3 blat. Wierzch i boki smarujemy masą.
Takie artystyczne zdobienia - to jak dzierganie na szydełku- cierpliwość i precyzja-
OdpowiedzUsuńRobienie takich rzeczy, zdobienie ciast to dla mnie sama przyjemność :)
Usuń