14.07.2014

Ptysie z bitą śmietaną i czereśniami


Pyszne ptysie wypełnione bitą śmietaną i czereśniami każdego zachwyci. Bardzo polecam.








Składniki na około 20 ptysi:

  • 125 ml wody
  • 60 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 średniej wielkości jajka



Piekarnik rozgrzewamy do 200˜°C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż będzie się odklejać od ścianek garnka i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby troszkę przestygło. Następnie zaczynamy miksować. Pojedynczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie koła (ciasto można wykładać na papier łyżką ) wyciskamy ptysie pozostawiając sporo miejsca między ptysiami ponieważ bardzo rosną.
Pieczemy około 30 minut w zależności od wielkości ptysi, na złoto brązowy kolor.  Po upieczeniu ptysie studzimy je na metalowej kratce (na dnie można zrobić małą dziurkę to odprowadzi nadmiar pary).
Zimne przecinamy na dwie części.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki pokrojonych w ćwiartki czereśni
  • 100 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady
Wierzchnie części ptysi moczymy w czekoladzie. Odkładamy. Śmietanę razem z cukrem i wanilią ubijamy na sztywno. Dodajemy czereśnie, mieszamy. Masą napełniamy  ptysie i nakładamy wierzchnią część ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly