18.07.2014

Babeczki z kremem porzeczkowym


Pyszne babeczki waniliowe z dodatkiem groszków z białej czekolady i do tego pyszny krem porzeczkowy na bazie serka mascarpone i kremówki. Krem jest cudowny słodko kwaskowy. Bardzo polecam jeśli jeszcze macie porzeczki :)






Składniki na 9 babeczek:

  • 110 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyka ekstraktu waniliowego
  • 110 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 50 g pokrojonej w kostkę białej czekolady lub chocolate chips

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy czekoladę. Mieszamy. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 80-100 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki drobnego cukru

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Porzeczkę umieszczamy w małym garnuszku dodajemy drobny cukier i 3-4 łyżki wody. Podgrzewamy do momentu aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Gdy owoce będą zimne przecieramy je przez sito (jeśli masą będzie bardzo gęsta można dodać 2 łyżki wody aby ją rozrzedzić ) 
Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i sos porzeczkowy ubijamy na sztywną masę.
Przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy krem na babeczkach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly