19.07.2014

Rolada z kremem cappuccino i borówkami

Dzisiaj chcę Was zaprosić na roladę z kremem cappuccino i borówkami. Pyszna. 








Składniki na ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru
Dno blaszki o wymiarach 28 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 ºC

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier partiami. Pod koniec ubijania dodajemy pojedynczo żółtka ciągle miksując. 
Na końcu dodajemy przesiane wcześniej składniki i delikatnie razem łączymy.

Na wcześniej przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy po całej powierzchni.
Ciasto pieczemy około 10 minut na lekko złoty kolor.
W międzyczasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie drobnym cukrem.
Biszkopt przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Delikatnie odrywamy papier. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia ciasta.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 6-7 łyżek kawy cappuccino w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 200 g borówki
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. 

Wykonanie:

Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy krem. Wierzch posypujemy borówkami. Ponownie zwijamy roladę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly