07.07.2014

Muffinki z czarną porzeczką


Przedstawiam przepis na pyszne muffinki delikatnie słodkie z nutką kwaśnej porzeczki do tego chrupiąca na wierzchu skorupka. Pycha. Można zastąpić czarną porzeczkę, czerwoną lub białą i też będzie bardzo smacznie.









Składniki na około 18 muffinek:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • szklanka czarnej porzeczki
  • cukier demerara lub zwykły o dużych kryształkach

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Dodajemy porzeczkę. Delikatnie łączymy aby porzeczka była równomiernie rozprowadzona w cieście. Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy cukrem około 1/2 -3/4 łyżeczki.
Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly