01.07.2014

Tort kawowy


Dzisiaj zapraszam na tort kawowy. Taki przepis z dawnych lat. Zwykły biszkopt przełożony masą z ubitych w kąpieli wodnej jajek i masła. 

Tak jak dawniej za mojej młodości :) Torcik powstał na moje 31 urodziny.
Zapraszam i polecam.


Składniki:

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru

Dno tortownicy o 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki niczym nie smarujemy.
Mąkę przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i delikatnie mieszamy za każdym razem. 
Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy w formie, następnie brzegi delikatnie oddzielamy nożem. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.

Składniki na masę:
  • około 60 ml bardzo mocnej kawy
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • 1/4- 1/2 łyżeczki kawy (zmielonych ziaren)
Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Miksujemy około 5 minut. Następnie misę z masą zdejmujemy znad pary i dalej miksujemy do momentu aż masa ostygnie.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę następnie ciągle miksując dodajemy porcjami masę jajeczną. Na końcu dodajemy kawę i zmielone ziarna kawy. 

Dodatkowo:
  • poncz
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 5-6 rozkruszonych bez
Wykonanie:

Pierwszy blat kładziemy na paterze. Ponczujemy i smarujemy 2 łyżkami dżemu. Wierzch smarujemy masą którą posypujemy połową pokruszonych bez.Następnie kładziemy drugi blat. Ponownie ponczujemy, smarujemy dżemem i masą, posypujemy resztą rozkruszonych bez. Przykładamy 3 blat. Wierzch i boki smarujemy masą.







2 komentarze:

  1. Takie artystyczne zdobienia - to jak dzierganie na szydełku- cierpliwość i precyzja-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robienie takich rzeczy, zdobienie ciast to dla mnie sama przyjemność :)

      Usuń

Printfriendly