10.07.2014

Jagodzianki


Jagodzianek chyba nie trzeba zachwalać ponieważ chyba wszyscy je uwielbiają  Ciasto na jagodzianki jest bardzo mięciutkie i maślane, delikatnie waniliowe.
 Po prostu pycha.



Składniki na 16 bułeczek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Robimy zaczyn. Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i drożdże. Wszystko razem roztrzepujemy i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie resztę składników i zaczyn umieszczamy w misie miksera (można zagnieść ręcznie) miksujemy przy pomocy haka na jednolite elastyczne ciasto (nie dosypujemy więcej mąki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę czasu do podwojenia objętości.

Składniki na wypełnienie:
  • 250 g borówki ( u mnie amerykańska)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
Borówki umieszczamy w miseczce dodajemy cukier i proszek budyniowy. Mieszamy.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat. Lekko zagniatamy. Dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy w kształt bułeczki i spłaszczamy na grubość około 5 mm Na środku umieszczamy łyżkę borówek. Brzegi ciasta sklejamy. Jagodzianki układamy na blaszce zlepioną stroną do dołu zachowując spore odstępy. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Przed pieczeniem jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 15 minut.






1 komentarz:

  1. Oglądając fotografie ciast -można stracić zmysły -a przepis czytając to taka instrukcja - można próbować wykonywać każdą czynność -aż do końcowego efektu do wyznaczonego celu -Jeśli nie ma talentu -to trzeba ponawiać próby - Ale wtedy gdy coś mnie zafascynowało zauroczyło w wyglądzie-Trzeba mieć nadzieję ze wyjdzie - wtedy mamy więcej siły - nie rezygnujemy tak łatwo -

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly