Jagodzianki
Jagodzianek chyba nie trzeba zachwalać ponieważ chyba wszyscy je uwielbiają Ciasto na jagodzianki jest bardzo mięciutkie i maślane, delikatnie waniliowe.
Po prostu pycha.
Składniki na 16 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 125 g cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 60 g masła
- szczypta soli
Po tym czasie resztę składników i zaczyn umieszczamy w misie miksera (można zagnieść ręcznie) miksujemy przy pomocy haka na jednolite elastyczne ciasto (nie dosypujemy więcej mąki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę czasu do podwojenia objętości.
Składniki na wypełnienie:
- 250 g borówki ( u mnie amerykańska)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego
- roztrzepane jajko
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat. Lekko zagniatamy. Dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy w kształt bułeczki i spłaszczamy na grubość około 5 mm Na środku umieszczamy łyżkę borówek. Brzegi ciasta sklejamy. Jagodzianki układamy na blaszce zlepioną stroną do dołu zachowując spore odstępy. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do napuszenia. Przed pieczeniem jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto brązowy kolor około 15 minut.
Oglądając fotografie ciast -można stracić zmysły -a przepis czytając to taka instrukcja - można próbować wykonywać każdą czynność -aż do końcowego efektu do wyznaczonego celu -Jeśli nie ma talentu -to trzeba ponawiać próby - Ale wtedy gdy coś mnie zafascynowało zauroczyło w wyglądzie-Trzeba mieć nadzieję ze wyjdzie - wtedy mamy więcej siły - nie rezygnujemy tak łatwo -
OdpowiedzUsuń