11.07.2014

Muffinki drożdżowe z agrestem

W tym roku chyba jakiś cud w naszym Tesco się stał ponieważ pierwszy raz odkąd mieszkam w Anglii (a to jakieś 7 lat) był dostępny agrest. Na porzeczkę dalej czekam :) Od razu wylądował w moim wózku. Bardzo się ucieszyłam bo mój krzaczek w tym roku ma tylko kilka owoców. 
Jeśli chodzi o muffinki to ciasto jest to samo które użyłam do jagodzianek. Tak nam zasmakowało. Ciasto jest puszyste, maślane. 


Składniki na około 18 muffinek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Robimy zaczyn. Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i drożdże. Wszystko razem roztrzepujemy i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie resztę składników i zaczyn umieszczamy w misie miksera (można zagnieść ręcznie) miksujemy przy pomocy haka na jednolite elastyczne ciasto (nie dosypujemy więcej mąki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę czasu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.

Kruszonka:
  • 20 g miękkiego masła
  • 30 g cukru kryształu
  • 30 g mąki pszennej
Wszystkie składniki rozcieramy między palcami lub widelcem do otrzymania coś w stylu bułki tartej.

Dodatkowo:
  • płatki migdałowe (zależy ile chcecie posypać muffiki)
Wykonanie:
Formę na muffinki smarujemy delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190C°.

Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat. Lekko zagniatamy. Dzielimy na 16-18 równych części. Każdą część formujemy w kształt bułeczki i umieszczamy w formie. Na cieście układamy agrest, posypujemy płatkami migdałowymi i kruszonką.Tak przygotowane muffinki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do napuszenia.
Pieczemy na złoto brązowy kolor około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly