24.06.2014

Torcik cytrynowy z borówkami


Dzisiaj przepis z borówkami. Doszły mnie słuchy że już są dostępne borówki leśne. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę. Musze zadowolić się borówką amerykańską. Nie to że jej nie lubię ale ta leśna maa wyraźniejszy smak i aromat. Ciasto pyszne, aromatyczne,cytrynowe. Dodatek maku dodaje ciastu ciekawej tekstury. I do tego pyszny krem na bazie kremówki i mascarpone. Mniam.






Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki maku
  • 150 g miękkiego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Tortownicę smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy mak i mieszamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Na końcu dodajemy otartą skórkę i przesiane mąki. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 60 minut, do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Zimne ciasto przecinamy na 3 równe blaty.

Składniki na masę borówkową:

  • 150 g borówek
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Dodatkowo:

  • 150 g borówek

Borówki, wodę i cukier umieszczamy w małym garnuszku który podgrzewamy aż borówki rozmiękną a z soku zrobi się gęsty syrop (około 5 minut). Całość studzimy.
Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier ubijamy na prawie sztywną masę. Dodajemy przestudzoną masę borówkową. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Wykonanie:
Blaty ciasta przekładamy masą borówkową. Wierzch ozdabiamy borówkami. Wierzch można delikatnie posypać makiem.




2 komentarze:

Printfriendly