27.06.2014

Różane kruche ciasto z kremem różanym i truskawkami


Delikatne kruche ciasto o różanym aromacie i smaku. Do tego krem różany na bazie serka mascarpone i kremówki z dodatkiem truskawek. Pychota.





Składniki:
  • 100 g niesolonego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka ekstraktu różanego
  • 190 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Mielimy do momentu połączenia się składników. Ciasto również można zagnieść ręcznie.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Gdy ciasto już się schłodziło, wyciągamy je z lodówki , dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy 19 cm. 
Blaszkę z ciastem powtórnie umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy. Każdą część nakłuwamy widelcem. Jedną dodatkowo przecinamy jak pizzę na 8 równych części. Ciasto pieczemy około 15 minut na złoty kolor.
Studzimy. Część która była nacięta ponownie delikatnie nacinamy aby powstały trójkąty.

Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru do smaku
  • 1 łyżka ekstraktu różanego
Dodatkowo:
  • 200 g truskawek +8 ładniejszych do przybrania.
Truskawki dzielimy na ćwiartki.
Śmietanę, serek mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy na gęstą masę. Do ubitej masy dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.

Wykonanie:

Cały blat ciasta kruchego kładziemy na paterze lub talerzu. Dwie łyżki masy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, resztę wykładamy na ciasto. Na wierzch pod ukosem układamy trójkąty z ciasta. Wierzch ozdabiamy resztą kremy na którym układamy truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly