12.06.2014

Kakaowa Victoria


Dzisiaj zapraszam na pyszny torcik mocno kakaowy z dodatkiem bitej śmietany i truskawek. Świetny torcik na zbliżające się święto tatusiów :).  Ciasto jest już wam znane wcześniej w wersji waniliowej tym razem zachęcam do wersji nieco bardziej wytrawnej czekoladowej z bitą śmietaną i pysznymi sezonowymi truskawkami. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie w smaku bardziej zbliżone do słodkości gorzkiej czekolady. Jeśli chcielibyście bardziej go osłodzić możecie zmniejszyć ilość kakao lub dorzucić jeszcze więcej cukru np próbując surowe ciasto.  Ciasto bardzo dobre do tzw tortów angielskich.




Składniki na ciasto:

  • 185 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • około 400 g truskawek, pokrojonych na plasterki
  • kilka całych truskawek

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°. Dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia rant smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z kakaem, sodą i proszkiem do pieczenia. 
Masło miksujemy z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Na końcu dodajemy mleko i przesiane składniki. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do foremki. Wyrównujemy. Pieczemy około 1 godzinę do tzw suchego patyczka.

Wykonanie:

Zimne ciasto przecinamy na 3 równe blaty.
Śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na gęsty krem.
Pierwszy blat kładziemy na paterze lub talerzu. Smarujemy 1/3 częścią kremu. Następnie na wierzchu układamy jedna przy drugiej plasterki truskawek. Przykrywamy blatem ciasta. Czynności powtarzamy. Wierzch ozdabiamy pozostałą częścią kremu i truskawkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly