09.06.2014

Muffinki z truskawkami, serem i kruszonką


Dzisiaj przedstawiam przepis na wykorzystanie pysznych truskawek. Muffinki są wilgotne, aromatyczne. Wierzch przyjemnie chrupiący. Pyszne nawet 3 dnia :) Bardzo polecam bo naprawdę warto. 






Składniki na 12-14 muffinek:

Składniki na kruszonkę:
  • 35 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Wszystko razem rozcieramy między palcami do momentu powstania kruszonki.

Składniki na masę serową:
  • 110 g sera na sernik
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy.

Składniki na muffinki:
  • 1 1/ 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Mleko, olej, cukier i jajko roztrzepujemy. Dodajemy przesianą mąkę. Wszystko razem mieszamy tylko do połączenia się składników.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Na dno każdej papilotki wlewamy po łyżce masy na muffinki. Nakładamy po łyżeczce masy serowej którą posypujemy połową ilości truskawek. Następnie znowu masa na muffinki którą posypujemy resztą pokrojonych truskawek. Na końcu wszystkie muffinki posypujemy kruszonką. Pieczemy około 22-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly