26.06.2014

Creme patissiere


Creme patissiere to nic innego jak taki nasz budyń tylko że z dodatkiem żółtek. Bardzo smaczny. Mocno waniliowy. Świetny dodatek do babeczek, tart a nawet ciast i tortów. Świenie smakuje wyjadany prosto ze słoiczka :)





Składniki:

  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
Mleko umieszczamy w garnuszku dodajemy wyskrobane ziarenka z wanilli i laskę. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyciągamy laskę wanilii. W między czasie żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie ciągle miksując na wolnych obrotach małym strumieniem wlewamy gorące mleko. Gdy wlejemy całość wyłączamy mikser i masę przelewamy  z powrotem do garnka w którym gotowaliśmy mleko. Całość umieszczamy na ogniu, mieszamy cały czas do momentu zgęstnienia masy (tak jak budyń). Masę przekładamy do miseczki wierzch przykrywamy folią spożywczą (to zapobiegnie powstaniu kożucha). Odstawiamy do ostygnięcia.                     




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly