18.06.2014

Drożdżówki kakaowe z truskawkami i kruszonką


Jeśli szukacie przepisu na coś pysznego z truskawek to ten przepis jest dla was :) Pyszne delikatne ciasto kakaowe do tego truskawki i słodka kruszonka. Drożdżówki w sam raz na piknik i nie tylko.








Składniki na 12-15 drożdżówek:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
Do mleka dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Roztrzepujemy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę, kakao, jajko, masło, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (staramy się nie dodawać więcej mąki ).
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę czasu do podwojenia objętości. W między czasie przygotowujemy kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • około 250 g truskawek
Gdy ciasto już wyrosło wykładamy je na lekko oprószony blat lekko zarabiamy i dzielimy na równe części. Formujemy kule. Na środku formujemy wgłębienie. Bułeczki układamy na blaszce w sporych odstępach. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. We wgłębieniu umieszczamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 C°. Pieczemy około 15 minut na złoto brązowy kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly