Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Nigdy nie byłam fanką serników na zimno. Dla mnie sernik to sernik. A ten mi smakował. Delikatny, kremowy lekko słonawy przez dodatek serka kremowego jeśli nie lubicie takich smaków zastąpcie go twarogiem na serniki.
Składniki:
- 300 g ciastek digestive
- 100 g miękkiego masła
- 400 g truskawek
- 200 g białej czekolady
- 150 g serka kremowego
- 250 g twarogu na serniki
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki do dekoracji
- listki mięty
Ciastka umieszczamy w malakserze, mielimy. Dodajemy masło i ponownie mielimy do połączenia się składników.
Pokruszone ciastka przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Wyklejamy nimi dno i boki około 3 cm.
Na spodzie ciasteczkowym układamy truskawki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.
Serek kremowy, twaróg i cukier miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
Masą serowo-czekoladową przekładamy na truskawki. Wyrównujemy. Sernik umieszczamy na całą noc w lodówce. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch sernika. Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz