05.06.2014

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami


Nigdy nie byłam fanką serników na zimno. Dla mnie sernik to sernik. A ten mi smakował. Delikatny, kremowy lekko słonawy przez dodatek serka kremowego jeśli nie lubicie takich smaków zastąpcie go twarogiem na serniki.





Składniki:

  • 300 g ciastek digestive
  • 100 g miękkiego masła
  • 400 g truskawek
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g serka kremowego
  • 250 g twarogu na serniki
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji
  • listki mięty

Ciastka umieszczamy w malakserze, mielimy. Dodajemy masło i ponownie mielimy do połączenia się składników. 
Pokruszone ciastka przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Wyklejamy nimi dno i boki około 3 cm.
Na spodzie ciasteczkowym układamy truskawki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.

Serek kremowy, twaróg i cukier miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
Masą serowo-czekoladową przekładamy na truskawki. Wyrównujemy. Sernik umieszczamy na całą noc w lodówce. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch sernika. Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly