17.06.2014

Babeczki z owocami


Babeczki są przepyszne. Ciasto delikatne, kruche, nie twardnieje. Krem też bardzo smaczny, aromatyczny, waniliowy, kremowy.  Krem o wdzięcznej nazwie creme patissiere to nic innego jak budyń z żółtkami. I do tego ulubione owoce. Po prostu niebo w gębie :) 








Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto (u mnie pracę wykonał malakser). Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na grubość około 3 mm. Ciastem wyklejamy foremki na babeczki. Foremki z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. 
Piekarnik nastawiamy na 190 C°. Babeczki pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy je na metalowej kratce.

Składniki na creme patissiere:
  • 500 ml mleka
  • laska wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
Mleko umieszczamy w garnuszku dodajemy wyskrobane ziarenka z wanilli i laskę. Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyciągamy laskę wanilii. W między czasie żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie ciągle miksując na wolnych obrotach małym strumieniem wlewamy gorące mleko. Gdy wlejemy całość wyłączamy mikser i masę przelewamy  z powrotem do garnka w którym gotowaliśmy mleko. Całość umieszczamy na ogniu, mieszamy cały czas do momentu zgęstnienia masy (tak jak budyń). Masę przekładamy do miseczki wierzch przykrywamy folią spożywczą (to zapobiegnie powstaniu kożucha). Odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatkowo:
  • owoce np truskawki, maliny, borówka
  • listki mięty do ozdoby
Wykonanie:
Do zimnych babeczek wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego krem. Wierzch ozdabiamy owocami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly