08.12.2013

Sernik z ananasem


Zapraszam na jeden z lepszych serników jakie piekłam. Sernik jest bardzo delikatny, kremowy ale nie ciężki.  Może skusicie się go upiec na najbliższe święta. Polecam.











Składniki na spód:
  • 180 g ciasteczek np digestive
  • 60 g miękkiego masła
Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. 
Ciasteczka i masło umieszczamy w malakserze i mielimy. Przesypujemy do foremki, równomiernie rozprowadzamy po dnie i delikatnie dociskamy.

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego (ja użyłam quarka)
  • 240 g drobnego cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 50 ml soku z ananasa
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
  • mała puszka pokrojonych w kostkę ananasów
Wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ananasy i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy około 80-100 minut (aż środek ciasta po dotknięciu palcem będzie ścięty i elastyczny). Studzimy w piekarniku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly