19.12.2013

Rolada czekoladowa

Dzisiaj zapraszam na roladą. Powstała na zamówienie mojego męża. Chociaż musiał troszkę czasu na nią czekać. Bardzo polecam. Pyszna. A krem... niebiański.





Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek, białka i żółtka osobno
  • 150 g drobnego cukru

Dno blaszki o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy 15 -20 minut do tzw suchego patyczka.
W międzyczasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie drobnym cukrem. 
Gdy ciasto będzie już upieczone przekładamy biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem . Delikatnie odrywamy papier. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g ulubionej czekolady ( u mnie tabliczka mlecznej i gorzkiej czekolady)

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Serek i śmietanę ubijamy na sztywno ( to zajmie około 30 sekund). Ciągle miksując wlewamy czekoladę. Miksujemy do momentu równomiernego połączenia się składników. 

Wykonanie:

Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy połowę masy. Zwijamy roladę przekładamy roladę na talerz. Na wierzchu rozsypujemy drugą połowę.Ozdabiamy wedle uznania. Schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly