16.12.2013

Ciasto świąteczne


Ciasto naładowane dużą ilością suszonych owoców z lekkim posmakiem piernika. Bardzo smaczne.







Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 jasnego brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g bakalii (np.kandyzowana skórka pomarańczy, sułtanki, suszona żurawina)
  • 100 g czekoladowych chips z białej czekolady, groszków czekoladowych lub biała czekolada pokrojona w kostkę

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego
  • 250 g marcepanu 
  • lukier królewski
  • kolorowe cukiereczki do ozdoby

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Foremkę prostokątną o bokach 18 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy  bakalie. Drewnianą łyżką wszystko razem mieszamy.Przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 45- 50 minut. Studzimy. Zimne ciasto smarujemy ciepłym dżemem brzoskwiniowym. Wierzch przykrywamy marcepanem rozwałkowanym w kształt ciasta. Wierzch ozdabiamy lukrem królewskim i kolorowymi cukiereczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly