10.12.2013

Piernik - najlepszy


Tego roku u mnie wyjątkowo piernikowo, ale żeby nie było że narzekam. Nie nie. Chyba moje dzieci dorosły :) do tego smaku. 


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła
  • 2 łyżki powideł
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  • pół słoiczka powideł
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ˜°C. Foremkę o wymiarach 12x25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 
Mąkę przesiewamy z sodą. Mleko, cukier, miód umieszczamy w dosyć dużym garnku który podgrzewamy  na małym ogniu. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy około 40 - 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Zimny piernik przecinamy i smarujemy powidłami.
Całość polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly