12.12.2013

Muffinki cytrynowe


Dzisiejsza moja propozycja to bałwanki. Chociaż roztopione a to dlatego że troszkę tęsknimy za śniegiem. A święta zapowiadają się bez białego puchu. Co do muffinek to są pyszne, wyraźnie wyczuwalny

 smak cytrynowy. Same bez dekoracji też smakują wyśmienicie.







Składniki:

  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, białka i żółtka osobno
  • 115 g cukru pudru
  • 85 g miękkiego masła
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz otartą skórkę i ekstrakt. Miksujemy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor.
Studzimy na metalowej kratce.

Dekoracja:
  • masa cukrowa, biała,czerwona i niebieska
  • łyżeczka lukru królewskiego zabarwiona na kolor czarny (jest to gęsty lukier do wyciskania kształtów)
  • lukier 
Z białej masy cukrowej robimy kulki o średnicy około 2 - 3 cm. Z czerwonej masy lepimy noski, z niebieskiej lepimy kuleczki o średnicy 5 mm na guziczki (mniej więcej po 3 na każdą muffinkę) . Końcówki nosków moczymy w lukrze i przyklejamy do główki. Z czarnego lukru wyciskamy oczka i usta. Policzki można przy pudrować np. różowym barwnikiem w pudrze.

Wykonanie:

Zimne babeczki polewamy białym lukrem ( jeśli po upieczeniu będą miały górkę możemy ją ściąć nożem), na lukrze układamy główki i guziczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly