04.12.2013

Gingerbread man

Moja pierwsza propozycja na nadchodzące święta. Pierniczki są bardzo bardzo dobre. Mięciutkie, nie twardnieją po upieczeniu a więc można je upiec w ostatniej chwili.  






Składniki na około 35 pierniczków:
  • 100 g cukru
  • 65 ml miodu 
  • 65 ml wody
  • 120 g masła
  • 240 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. W garnuszku umieszczamy cukier, miód i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy masło i odstawiamy na 15 minut. 
Przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i sól. Do mąki wlewamy rozpuszczone masło z cukrem. Całość miksujemy za pomocą miksera z hakiem. Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 3-4 mm lekko podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka foremką. Skrawki ciasta zagniatamy i ponownie wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy w pewnej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut. Studzimy na metalowej kratce. Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly