17.12.2013

Ciasteczka z makiem


Bardzo fajne ciasteczka i bardzo smaczne. Polecam.


Składniki na 20 ciasteczek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 165 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Dodatkowo:

  • pół szklanki maku
  • pół słoiczka powidła śliwkowego

Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy przy pomocy haka. Z ciasta formujemy małe kuleczki ( u mnie o wadze 12 g ). Staramy się nie podsypywać mąką ponieważ mak się nie przyklei. Kuleczki obtaczamy w maku, które układamy na blaszce w sporych odstępach. Pieczemy 10 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na metalowej kratce. Zimne przekładamy powidłem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly