Pierniczki nadziewane marmoladą
Składniki na około 25 pierniczków:
- 100 g cukru
- 65 ml golden syrupu lub miodu
- 65 ml wody
- 120 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- pół szklanki twardej marmolady
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. W garnuszku umieszczamy cukier, miód i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy masło i odstawiamy na 15 minut.
Przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, sodę i sól. Do mąki wlewamy rozpuszczone masło z cukrem. Całość miksujemy za pomocą miksera z hakiem. Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na grubość około 4 mm lekko podsypując mąką.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na grubość około 4 mm lekko podsypując mąką.
Na połowie ciasta lekko wybijamy okręgi o średnicy około 5 cm w odstępach. Następnie na środek każdego okręgu umieszczamy po pół łyżeczki marmolady. Przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy. Wycinamy kółeczka.
Komentarze
Prześlij komentarz