13.08.2013

Szybkie ciasto z malinami

Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis po powrocie z urlopu. Wróciłam z ogromną ilością różnych owoców. A co najgorsze... w głowie pustka :( Przepis który wam przedstawiam został już kilka razy wypróbowany z różnymi owocami i zawsze wychodzi pychhha. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, maślane. Super jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.


Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g malin (mogą być truskawki, jeżyny lub inne owoce)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Dno foremki o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, bok lekko smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. 
Masło ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Stale ucierając dodajemy po 1 żółtku. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny, posypujemy cukrem waniliowym.
Pieczemy około 30-40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly