20.08.2013

Ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami



Przepis na to ciasto poznaliście wczoraj.
Chciałam   wykorzystać brzoskwinie które były już bardzo dojrzałe ale nie za bardzo miałam czas na przeglądanie książek i internetu w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie tych że owoców. Ciasto jak na pewno zauważycie nie jest w prostokątnej foremce ponieważ upiekłam ciasto z połowy przepisu w okrągłej foremce o średnicy 22 cm. Ale przepis jest podany na dużą formę.








Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 220 szklanka cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 540 g mąki pszennej
Drożdże umieszczamy w miseczce, zasypujemy je 2-3 łyżkami cukru, zalewamy ciepłym mlekiem dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Resztę składników umieszczamy w misie miksera* dodajemy do nich zaczyn i miksujemy kilka minut do wyrobienia ciasta.** Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W między czasie możemy przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy między palcami.

Dodatkowo:
  • 300 g malin
  • 3  brzoskwinie, obrane i pokrojone w większą kostkę
Po tym czasie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o bokach 28x38 cm. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Gdy ciasto będzie ładnie napuszone wierzch posypujemy malinami i brzoskwiniami oraz kruszonką. Pieczemy w 200° C około 30-40 minut.

*można wyrobić ręcznie
**ciasto będzie klejące ale nie dodajemy więcej mąki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly