21.08.2013

Rustykalna tarta z brzoskwiniami


Uwielbiam piec proste ciasta. A ta tarta jest po prostu wspaniała w swej prostocie. No i najważniejsze jest bardzo dobra. Szybka w przygotowaniu. Ciasto nie można powiedzieć że jest kruche ale sypkie to bardziej do niego pasuje. Nie musicie się martwić że przez sok z owoców ciasto będzie bardzo mokre ponieważ przez dodatek do owoców mąki ziemniaczanej powstanie pyszny kisiel:) Nie będę już dłużej namawiać. Tą tartę trzeba wypróbować.


Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatamy. Na chwilę umieszczamy je w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy owoce.

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 6-7 brzoskwiń
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobii) 
  • 3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko roztrzepane
  • cukier puder do dekoracji

Brzoskwinie obieramy. Dzielimy aby kształtem przypominały księżyce. Cząstki wrzucamy do miseczki dodajemy ziarenka z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blaszkę najlepiej płaską (do pieczenia ciasteczek) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce z papierem kładziemy ochłodzone ciasto* i rozwałkujemy w kształt koła na grubość około 5 mm. Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Na środku wykładamy owoce ( na rancie ciasta około 5 cm nie kładziemy owoców). Owoce posypujemy cukrem. Rant ciasta zawijamy w górę na owoce środek pozostawiamy nie przykryty. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Tartę pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno mieć złoto-brązowy kolor. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.

*tartę bardzo trudno przenieść na blaszkę dlatego lepiej rozwałkować ciasto bezpośrednio na blaszce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly