Rustykalna tarta z brzoskwiniami
Uwielbiam piec proste ciasta. A ta tarta jest po prostu wspaniała w swej prostocie. No i najważniejsze jest bardzo dobra. Szybka w przygotowaniu. Ciasto nie można powiedzieć że jest kruche ale sypkie to bardziej do niego pasuje. Nie musicie się martwić że przez sok z owoców ciasto będzie bardzo mokre ponieważ przez dodatek do owoców mąki ziemniaczanej powstanie pyszny kisiel:) Nie będę już dłużej namawiać. Tą tartę trzeba wypróbować.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatamy. Na chwilę umieszczamy je w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy owoce.
Składniki na wypełnienie tarty:
- 6-7 brzoskwiń
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobii)
- 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 białko roztrzepane
- cukier puder do dekoracji
Brzoskwinie obieramy. Dzielimy aby kształtem przypominały księżyce. Cząstki wrzucamy do miseczki dodajemy ziarenka z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blaszkę najlepiej płaską (do pieczenia ciasteczek) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce z papierem kładziemy ochłodzone ciasto* i rozwałkujemy w kształt koła na grubość około 5 mm. Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Na środku wykładamy owoce ( na rancie ciasta około 5 cm nie kładziemy owoców). Owoce posypujemy cukrem. Rant ciasta zawijamy w górę na owoce środek pozostawiamy nie przykryty. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Tartę pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno mieć złoto-brązowy kolor. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.
*tartę bardzo trudno przenieść na blaszkę dlatego lepiej rozwałkować ciasto bezpośrednio na blaszce
Komentarze
Prześlij komentarz