23.08.2013

Sernik cytrynowy


Moja propozycja na weekend.
Sernik jest delikatny, kremowy... pyszny. Chociaż tutaj gdzie mieszkam nie mogę kupić polskiego białego sera, zastąpiłam go quarkiem (to taki odpowiednik tylko że już jest zmielony ale nie jest tak wodnisty jak polskie sery w wiadereczkach )który zmniejsza nam prace w przygotowaniu sernika. Sernik jeśli nie lubicie smaku cytrynowego możecie np zamienić cytrynę na np limetkę lub pomarańczę. Polecam. 


Składniki na spód:

  • 225 g ciastek digestive (około 14-15 ciastek)
  • 100 g miękkiego masła 

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, rant smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°
Ciastka i masło umieszczamy w malakserze i mielimy. Ma powstać coś w stylu mokrej bułki tartej*.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki, wyrównujemy dno i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Teraz możemy przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 600 g białego sera, 3 x zmielonego
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru 

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy tylko do połączenia się składników** Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód, lekko potrząsamy tortownicą aby wyrównać wierzch sernika.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut***
Studzimy.

Wierzch sernika:

  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki lemon curd****

Wierzch zimnego sernika smarujemy śmietaną po czym na śmietanę wykładamy lemon curd i robimy esy floresy 


*jeśli nie macie malaksera ciastka wkładamy do woreczka i kruszymy bardzo drobno po czym wsypujemy do miseczki i wlewamy do nich rozpuszczone masło mieszamy do połączenia się składników.
** długie miksowanie na powietrzy masę i sernik podczas pieczenia będzie rósł a tego nie chcemy
*** zawsze piekę serniki w niższej temperaturze (150 C °) wtedy piekę go dłużej aż na środku po dotknięciu palcem będzie ścięty wtedy mam pewność że wierzch sernika po upieczeniu będzie równy
**** to taki krem cytrynowy, przepis na pewno znajdziecie w sieci ja niestety jeszcze nigdy go sama nie robiłam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly