27.08.2013

Jabłecznik z Badenii


Macie jabłka? Jeśli tak zapraszam na pyszny jabłecznik :) 



Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Masłem smarujemy foremkę* na tartę z wyjmowanym dnem.
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, następnie cienko rozwałkowujemy. Płat ciasta przenosimy na wałku na przygotowaną blaszkę, starannie wylepiamy dno i ścianki, formując nieco wyższy rant 2-3 cm. Foremkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki.

Składniki na wypełnienie:

  • 750 g kwaskowych jabłek
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę jabłka kroimy na cieniutkie plasterki.
Cukier mieszamy z cynamonem. W rondelku rozpuszczamy masło.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wierzch równomiernie posypujemy galaretką, po czym na całej powierzchni układamy plasterki jabłek. Roztopionym masłem polewamy jabłka, wierzch posypujemy rodzynkami ,płatkami migdałów oraz cukrem z cynamonem.
Placek wstawiamy do piekarnika pieczemy 30-35 minut . Zrumieniony placek wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.

*ja posiadam taką foremkę z nie przywieralną powłoką i nie smaruje jej masłem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly