Ciasto drożdżowe z malinami
Ciasto bardzo smaczne, jest bardziej wilgotne niż inne ciasta drożdżowe ale równie pyszne. Ciasto piekłam dwa razy z rzędu ale o tym to już w następnym poście :).
Zauważyliście jak u mnie ostatnio malinowo ?
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 220 g cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 4 jajka
- 200 g masła
- 540 g mąki pszennej
Resztę składników umieszczamy w misie miksera* dodajemy do nich zaczyn i miksujemy kilka minut do wyrobienia ciasta.** Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W między czasie możemy przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 500 g malin
*można wyrobić ręcznie
**ciasto będzie klejące ale nie dodajemy więcej mąki
Komentarze
Prześlij komentarz