23.11.2015

Tradycyjna szarlotka /z jabłkami


Szarlotka to chyba ulubione ciasto naszej rodziny. Uwielbiamy je bardzo. Dzisiaj tradycyjna, maślane kruche ciasto i jabłka. Tym razem bez dodatku mojego ukochanego cynamonu. I jakie tu zdziwienie w takiej wersji też mi bardzo i zresztą całej rodzinie bardzo smakowała.








Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g drobnego cukru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka i jajko, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą owijmy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30-40 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 1 200 g jabłek
  • 50-100 g cukru (zależy od słodkości jabłek)
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka obsmażamy z cukrem około 8 minut na patelni.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dużą blaszkę o bokach 24x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Pierwszą część ciasta wałkujemy w kształt spodu blaszki. Przekładamy. Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy owoce. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach ciasto aby odprowadzić nadmiar wody. Pieczemy około 1 godziny. 





https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly