12.11.2015

Szarlotka z budyniem


Idealne ciasto na pogodę jaka ostatnio nas dopadła. Za oknem szaro, buro i ponuro ale rozgrzeje nas ciepła i aromatyczna szarlotka. Delikatne maślane kruche ciasto z jabłkami, cynamonem i budyniem to jest to. Ciasto najlepiej kroi się dnia następnego ale najlepsze moim zdaniem jeszcze ciepłe. Mniam. Bardzo polecam.








Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g drobnego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Mąkę z proszkiem przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną umieszczamy w lodówce a drugą w zamrażarce na około godzinę.

Przygotowanie jabłek:

  • 1500 g jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru

Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka wrzucamy na patelnię dodajemy cynamon i cukier. Smażymy około 10 minut.

Składniki na budyń:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 65 g cukru

Z podanych składników przygotowujemy budyń jak na opakowaniu.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta z lodówki. Wałkujemy na kształt dna formy. Przekładamy i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Jabłka przykrywamy gorącym budyniem. Na wierzch ścieramy równomiernie ciasto. 
Pieczemy około 50 minut na złoto brązowy kolor.




2 komentarze:

  1. Muszę wyeksperymentować - bo przepis wydaje się idealny- wprost marzenie-A na doskonałościach trzeba się wzorować -inspirować -Będę próbował dorównać oryginalnemu wykonaniu chociaż w 0,1% -Przepraszam że to plagiat-

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly