25.11.2015

Ciasto "Elf"


Ciasto bardzo bardzo podobne do dobrze wam znanego ciasta Shrek. Różnica to pyszny aromatyczny biszkopt i kolor galaretki :) W oryginale na zimnym budyniu były ułożone delicje. Ja z premedytacją pominęłam ten składni aby różnica była jeszcze większa. Polecam.










Składniki na biszkopt:
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 5 jaj, białka i żółtka osobno
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dno dużej blaszki o bokach 24 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. W dwóch partiach dodajemy przesiane mąki. Mieszamy.
Masę biszkoptową przekładamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy. Z zimnego biszkoptu odrywamy papier i ponownie biszkopt umieszczamy w formie.

Składniki na masę zieloną:
  • 1 litr zielonego Kubusia
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
Z 1 litra Kubusia odlewamy około 250 ml soku. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do odlanego wcześniej soku dodajemy budynie. Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy całość do gotującego się soku. Zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy do zgęstnienia soku. Gorący sok przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy. Odkładamy do wystygnięcia budyniu.

Składniki na masę cytrynową:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Odkładamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na gęstą masę. Wlewamy zimną galaretkę. Wszystko mieszamy. Masę przekładamy na zimny budyń. 

Dodatkowo:
  • 2 galaretki czerwone
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Odkładamy do przestygnięcia. Zimną galaretkę przelewamy na masę cytrynową.



2 komentarze:

Printfriendly