05.11.2015

Sernik wiedeński


Moja rodzina uwielbia serniki i to w każdym wydaniu. Dzisiaj mój ulubiony... wiedeński. Pieczony bez spodu. Sernik bardzo delikatny, waniliowy.










Składniki:
  • 1000 g sera białego
  • 5 jaj
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy szczelnie owijamy folią aluminiową.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na jednolitą masę. Masę przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Tortownice umieszczamy w większej blaszce. Do większej blaszki wlewamy wrzątek. Całość umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 90 minut w kąpieli wodnej aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty i elastyczny. Studzimy. Następnie kilka godzin schładzamy w lodówce.


Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady
  • 40 g masła
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewą polewamy sernik.





2 komentarze:

Printfriendly