18.11.2015

Sernik dyniowy /z dynią


Bardzo delikatny i aromatyczny sernik. Sam smak dyni jest prawie a nawet w ogóle niewyczuwalny skłoniłabym się bardziej na nadanie mu nazwy sernika piernikowego. Dodatek purre dyniowego bardziej wpływa na piękny kolor niż na same walory smakowe. Polecam.










Składniki na spód sernika:

  • 180 g ciastek digestive
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zewnętrzne boki tortownicy szczelnie owijamy folią aluminiową.

Ciastka digestive mielimy z masłem w malakserze. Zmielone przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy, lekko ugniatamy.

Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 750 g sera
  • 400 g puree z dyni
  • 125 g miękkiego masła
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g drobnego cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • 20 g mąki pszennej

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Tortownice umieszczamy w większej blaszce do której wlewamy wrzątek tak aby sięgał do połowy tortownicy. Całość umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 90 minut w kąpieli wodnej aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty i elastyczny. Studzimy. Następnie kilka godzin schładzamy w lodówce.


https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

2 komentarze:

Printfriendly