24.11.2015

Śniegowe kule

Delikatne krucho-maślane ciasteczka z dodatkiem orzechów. Orzechy mogą być różne. Bardzo dobrze sprawią się tutaj orzechy włoskie, pekan a nawet laskowe.


Zachęcam do zrobienia różnych wersji smakowych. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy, cytryny lub dodać np łyżeczkę cynamonu, imbiru. Pycha. 









Składniki na około 30 sztuk:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru
  • 230 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Wykonanie:

Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.

Mąkę i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy ekstrakt, sól, mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego które układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy około 10-12 minut. Ciepłe ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze. Czynność powtarzamy 2-3 razy.


1 komentarz:

Printfriendly