10.11.2015

Sernik czekoladowy /z czekoladą


Dzisiaj coś dla czekoholików. Nieziemsko dobry sernik czekoladowy. Sernik jest zwarty, ciężki. Jeden kawałek pozwala rozkoszować się a zarazem
zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie na czekoladę :P


Składniki:
  • 100 g czekolady
  • 200 g ciastek digestive z polewą czekoladową
  • 30 g miękkiego mała
Ciastka digestive mielimy z masłem w malakserze. Zmielone przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy, lekko ugniatamy.


Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 100 g czekolady
  • 1000 g białego sera
  • 4 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 30 g kakao
  • 10 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy szczelnie owijamy folią aluminiową.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Tortownice umieszczamy w większej blaszce do której wlewamy wrzątek tak aby sięgał do połowy tortownicy. Całość umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 90 minut w kąpieli wodnej aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty i elastyczny. Studzimy. Następnie kilka godzin schładzamy w lodówce.


https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót



2 komentarze:

Printfriendly