18.08.2015

Malinowa chmurka


Ciasto pyszne ale to ciasto należy do tej grupy ciast którym należy poświęcić troszkę więcej czasu. Ale powiem że wysiłek w tym wypadku się bardzo opłaca. 







Składniki na ciasto:
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła
Mąkę pszenną przesiewamy do misy. Dodajemy masło które rozcieramy między palcami (ma powstać kruszonka). Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na jasną puszystą masę. Masę dodajemy do mąki i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny czasu.

Dno formy o bokach 22 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu wałkujemy w kształt dna formy. Przenosimy do formy i ponownie chłodzimy około 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na warstwę malinową:
  • 3 galaretki malinowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 500-600 g malin
Galaretki przygotowujemy jak na opakowaniu (zmniejszając wodę o połowę). Odstawiamy. Do zimnej galaretki wrzucamy owoce. Odstawiamy aż zacznie gęstnieć.

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500-600 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki ubijamy na gęsty krem.

Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 180 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • około 40 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy małymi porcjami cukier. Miksujemy aż masa będzie lśniąca a cukier nie wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia odrysowujemy kształt dna formy w której piekliśmy ciasto kruche. Następnie papier odwracamy do góry dnem i umieszczamy go na dużej płaskiej blaszce np do pieczenia ciastek lub rolad.
Piekarnik rozgrzewamy do 140 °C . Bezę wykładamy na narysowany prostokąt. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy około 1 godzinę. Studzimy.

Wykonanie:

Na zimne kruche ciasto wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie zgęstnieje. Na galaretkę wykładamy krem. Wierzch kremu przykrywamy bezą. Chłodzimy. 




14 komentarzy:

  1. patrzę na zdjęcia i uśmiech sam pcha mi się na twarz! Wygląda tak smakowicie :D Maliny, płatki migdałowe- niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za tak miłe słowa. Miło mi że wywołałam uśmiech na twojej twarzy :) (ty na mojej też)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to ciasto, smakowało przepysznie ;) Twoje prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tobą. Nam też bardzo smakowało.

      Usuń
  5. Bardzo piękne zdjęcia.
    Maliny i ta chmurka to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest boskie ! Na sam widok ślinka cieknie. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tobą jest boskie. Również pozdrawiam bardzo gorąco.

      Usuń
  8. Uwielbiam! Cudne zdjęcia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite Jadło bardzo dziękuje. Również pozdrawiam :0

      Usuń

Printfriendly