12.08.2015

Ciasto drożdżowe z borówką


Tak tak wiem kolejne ciasto drożdżowe. Ale to moje ulubione :)A gdy tyle świeżych owoców sezonowych to trzeba korzystać.






Składniki:
  • 240 ml mleka ciepłego (nie gorącego ! )
  • 135 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suszonych
  • 115 g masła miękkiego
  • 560 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 500 g borówki
Mleko wlewamy do małej miseczki dodajemy drożdże (świeże), cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy odstawiam na 10-15 minut.
Mąkę pszenną umieszczamy w dużej misce dodajemy sól, (drożdże suszone jeśli takich używamy) masło, jajka. Wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1- 1 1/2 godziny).

Składniki na kruszonkę:
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy między palcami.

Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką. Chwilę zagniatamy. Ciasto wałkujemy na kształt spodu blaszki. Przekładamy do formy. Ciasto posypujemy równomiernie owocami. Wierzch posypujemy kruszonką. Odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy około 30-40 minut.




2 komentarze:

Printfriendly