25.08.2015

Ciasto kruche z kokosem i brzoskwiniami.

Pyszne, pyszne, pyszne. Co tu więcej pisać? Chyba tyle że na pewno trafi na listę ciast do powtórnego upieczenia. Może tym razem z malinami lub wiśniami. Bardzo zachęcam i polecam.
Może wydać się bardzo pracochłonne ale to pozory :)









Składniki na ciasto kruche:
  • 380 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 6 żółtek
Mąkę pszenną, kakao i proszek przesiewamy do dużej misy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie równe części. Każdą owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny (aż całkowicie zamarznie).

Składniki na warstwę kokosową:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 6 białek
  • 210 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Śmietanę kremówkę ubijamy na gęsty krem, odkładamy.
Wiórki wsypujemy do miseczki dodajemy budynie, mieszamy odkładamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy. Miksujemy aż piana będzie szklista.
Do piany z białek dodajemy śmietanę kremówkę i wiórki z budyniem. Wszystko delikatnie mieszamy.

Dodatkowo:
  • 5-6 brzoskwiń
Brzoskwinie obieramy i dzielimy na ósemki.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o bokach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ścieramy na tarce. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy warstwę kokosową. Na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń. Na końcu ścieramy drugą część ciasta kruchego. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka.




2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis,mam ochotę go wypróbować.Zaciekawiła mnie ta kokosowa warstwa,jestem ciekawa efektu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly