20.08.2015

Łaciate ciasto z malinami


Pyszne, łatwe ciasto. W tym wypadku użyłam malin ale możecie użyć różnych sezonowych owoców. 
 Z każdymi smakuje wyśmienicie





Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g drobnego cukru 
  • 6 jaj
  • 185 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej misy. Dodajemy masło, cukier, jaja, mleko. Miksujemy na jednolitą masę. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka. Mieszamy.

Dodatkowo:
  • 500 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Maliny mieszamy z mąką.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Blaszkę o bokach 22 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżką wykładamy połowę masy jasnej i ciemnej na przemian na dno. Wyrównujemy. Posypujemy malinami. Owoce przykrywamy drugą połową masy jasnej i ciemnej, wykładając je na przemian.
Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.





4 komentarze:

  1. Wygląda na pyszne. Ciasto ucierane łatwe i szybkie w wykonaniu.
    Czuję że z wisienkami byłoby mu też do twarzy:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że z tymi wisienkami masz rację . ;)

      Usuń
    2. Myślę że z tymi wisienkami masz rację . ;)

      Usuń

Printfriendly